Mensen zijn gelukkiger als ze klussen uitbesteden

Mensen zijn gelukkiger als ze klussen uitbesteden

Dat het uitbesteden van klusjes gelukkiger maakt, is één van de conclusies uit een onderzoek naar het uitgavenpatroon en het geluksgevoel onder Amerikanen, Denen, Canadezen en Nederlanders. 

In het onderzoek ontving een groep mensen 40 dollar. Zij moesten het bedrag op twee manieren uitgeven. In het ene weekend aan een etentje of een product. Het andere weekend besteedden zij het geld aan een dienst waardoor zij meer vrije tijd kregen. 

Wat bleek? Op het moment dat de mensen het geld uitgaven aan diensten en meer vrije tijd kregen, werden zij positiever en ervaarden minder stress.

Vrije tijd kopen

Mensen die vrije tijd kopen, door bijvoorbeeld de inzet van een huishoudelijke hulp, klusjes- of tuinman, zijn tevredener met hun leven.

In het onderzoek ging hun gevoel van geluk van gemiddeld 7,2 naar 7,5. Ook op de lange termijn was hun humeur beter. Dit geldt voor alle inkomensgroepen. 

De Nederlander is zuinig

Slechts een op de vijf Nederlanders besteedt geld aan tijdbesparende diensten. Dat is lager dan in de andere landen en ook het geld dat wij eraan uitgeven ligt onder het gemiddelde. Amerikanen geven gemiddeld € 200,- per maand aan deze diensten, tegenover de Nederlanders gemiddeld € 150,-. Nederlandse miljonairs betalen niet veel meer: ongeveer € 200,- per maand.

Econoom Paul Smeets van Maastricht University is één van de onderzoekers. Hij reageert op het onderzoek onder de Nederlanders. “Ik denk dat het calvinistische er een beetje in zit in Nederland. We denken hier eerder dat we iets zelf wel kunnen doen. Dat kan ook. Maar als je heel erg druk bent, twee kinderen naar de voetbalclub moet brengen en een fulltime baan hebt, moet je je afvragen of je dan ook nog per se zelf je huis wil poetsen. Dat vragen Nederlanders zich onvoldoende af.”

Bron: RTLZ, Carien ten Have, De Telegraaf, reportage